Het HACCP concept wordt steeds belangrijker in de voedingsmiddelenindustrie. Voor een effectieve toepassing van het HACCP concept, vormen hand- en persoonlijke hygiëne één van de belangrijkste vereisten voor het produceren en leveren van levensmiddelen van hoge kwaliteit aan de consument.Iedereen die werkzaam is in de levensmiddelenindustrie moet kunnen aantonen dat zij gezond en fit genoeg zijn om hun taken uit te kunnen voeren, ongeacht of zij een full-time of tijdelijke positie bekleden of slechts stage lopen of transporteur zijn. Behalve het hanteren van de wettelijke voorschriften, is het essentieel dat hygiëne-bewuste gedrag gehanteerd wordt: voorzichtigheid in de omgang met voedsel en een hoge mate van persoonlijke hygiëne.
Wat betekent HACCP?
HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Deze analyse vindt plaats in alle stadia van de voorbereiding, verwerking, productie, verpakking, opslag, transport, distributie, verwerking en verkoop van voedsel.
Wie is wettelijk gebonden aan deze regeling?
De HACCP regeling heeft betrekking op alle werkzaamheden waarbij ten minste één van de bovenstaande activiteiten verricht wordt, ongeacht of de organisatie winstgericht is of niet.
Wat zijn de hygiënevoorschriften voor het personeel volgens het HACCP-concept?
Personen die voedsel produceren, ermee werken of het promoten moeten een hoge mate van persoonlijke hygiëne hebben. Medewerkers zijn verplicht om geschikte en schone kleding en zo nodig beschermende kleding, te dragen.
Wat zijn de hygiënevoorschriften met betrekking tot werkkleding?
- Het personeel moet altijd schone werkkleding in een passende vorm en in voldoende hoeveelheid hebben.
- Privéreiniging van werkkleding is niet toegestaan.
- Objecten zoals tassen, horloges of sieraden moeten gescheiden worden gehouden van werkkleding.
- Werkschoenen moeten regelmatig worden schoongemaakt, ontsmet of bedekt.
- Al het haar (waaronder baarden) moet volledig worden gedekt.
Verander van werkkleding:
- Dagelijks, indien mogelijk, draag anders wegwerpkleding als bedekking.• Wanneer je vanuit een verontreinigd gebied in een schoon gebied treedt.
- Voordat u aan uw maaltijd begint.
- Wanneer u tijdens werktijden externe contacten heeft.
Onder werkkleding vallen o.a.:
Petten, gezichtsmaskers, baardbedekking, jurken, jassen, broeken, handschoenen, schorten, schoenen en schoenhoezen.